9578 poze   386658 vizite
Albume
0-contact01 Hranitori si adaposturi pt pasarele1-Orasul meu2-1 Regionalisme din MM   MM-drumetii2-Case si anexe vechi din lemn-MM3-Case si oameni in trecut- MM4-Obiceiuri_traditii si serbari - MM5-Case si anexe noi-lemnAmintiri dinainte de 1989-1   Amintiri dinainte de 1989-2Arbori exotici - 1Arbori exotici - 2arbustiarbusti exoticiatunci-acum si for ever youngBancuri si voie buna   sa zimbimburuieni comestibile_medicinale   LEACURI din batrinicase deosebitecase ecologice in arhitectura verde   exterioare_case eco-verzi   interioare_case eco-verziCiuperci   ciuperci comestibile   ciuperci deosebite   ciuperci mortaleCorbulDecoratiuniDecoratiuni pt Paste simple dar frumoaseDiaspora RO-vot 2014 _ stiri diversedin Balcon   noriiDiverse 1 - PlimbariDiverse 2 - Gradina cu floriDiverse 2 - Gradina cu frunzeDiverse 3 - DiverseElicoptere militare   Elicoptere civile   elicopterului-istoriaEMOTII_expresii-gesturi-stari   emotii-mici explicatiiFigurine culinareFluturi si insecteFotografii inedite-1   fotografi faimosi   fotografii inedite din istorie   fotografii inedite vechi   Fotografii inedite-2   fotografii inedite-3frumuseti cu aripiGRUP-marionette si papusi_scenaILUZII opticeISTORIE si CULTURALillylocuriMARIONETTEOameni remarcabiliORIGAMI-realizate-de-minePAPUSI de mina_teatruPasari din RO - imagini individuale   Pasari din RO-instananee 1Plante carnivoreplante-exotice_condiment-1plante-exotice_condiment-2poze_vechi   Romania vecheRetete gustoaseSCORPIONIUTILE diverse-diverse aspecte

membru din 3 februarie 2014

arbusti exotici

Kiwi; (Actinidia chinensis)
originar din valea râului Yangtze, din nordul Chinei și din provincia Zhejiang, pe coasta estică a Chinei.
Kiwi
Kiwi-floarea feminina; (Actinidia chinensis)
Kiwi-floarea feminina
Kiwi-floarea masculina; (Actinidia chinensis)
polenul ei trebuie sa ajunga pefloarea feminina,care produce fructul
Kiwi-floarea masculina
Kiwi; (Actinidia chinensis)
in mediul natural,este o liana ce traieste in copaci
Kiwi
KIWI Jenny(soiul autofertil); (Actinidia Deliciosa Jenny)
in 1984 s-a creat soiul din soiul “Hayward”(femelă)și “Atlas”(mascul)
KIWI Jenny(soiul autofertil)
Kiwi-fruct; (Actinidia chinensis)
Kiwi-fruct
Kiwi-seminte; (Actinidia chinensis)
Kiwi-seminte
Amatungulu(Prun natural); (Carissa-macrocarpa)arbust ornamental,originar din Africa de Sud
Amatungulu(Prun natural)
Amatungulu-flori; (Carissa-macrocarpa)
Amatungulu-flori
Amatungulu-flori si fructe; (Carissa-macrocarpa)
Amatungulu-flori si fructe
Amatungulu-fructe; (Carissa-macrocarpa)f gustoase,pt gem si jeleu
Amatungulu-fructe
Amatungulu-fruct sectionat; (Carissa-macrocarpa)
Amatungulu-fruct sectionat

Comentarii album • 8
crinairinel 2 aprilie 2016  
de unde cumpar doi pui de kaki si doi pui de smochin???
doar pe ruta: rm. valcea-sibiu-alba iulia-cluj-oradea.
mesaj in privat. multumesc.
Raportează
gainisicocosi 18 ianuarie 2015  
Noroc bun
Pastaile de Gleditsia triacanthos sunt bune la ceva?
Raportează
Anca10 18 ianuarie 2015  
ii mai zice si Platica, Roscovar, Roscov-salbatic, Tecar.
in magazinele mexicane pastaile acestui pom se vind la fel si bautura lor traditionala tamarind,facuta din pastai,care acolo se zice tamarind.
amerindienii faceau bere din pastaile de Gladitsia Triachantos fermentate.
In Europa a fost adus de pe la 1700, ca arbore ornamental. Florole au un miros placut, dar mai spectaculoase sunt fructele, pastai care au o culoare frumoasa si raman in copaci peste iarna. Si frunzele capata toamna o culoare galben-aurie, dar nu mai stau mult in copaci. Se poate folosi si pentru garduri vii, care pot fi aproape inpenetrabile datorita spinilor puternici.
pastai de 15-40 cm lungime si 2,5-3,5 cm latime. Adesea pastaia se rasuceste (spiraleaza). Gladita incepe sa faca pastai cam de la 10 ani, productia maxima o da intre 25 si 75 de ani si mai poate rodi pana la 100 de ani. Pulpa acestei pastai este o pasta dulce, care se poate consuma de catre om, dar o mananca cu placere multe animale sau pasari: vaci, cai, oi, capre, caprioare, vaverite, iepuri, prepelite, ciori. Spre deosebire de salcam care contine anumite toxine si nu poate fi mancat de animale mari (in special pentru cai este toxic), Gladita poate fi mancata cu placere de toate animalele, atat fructele cat si frunzele. Probabil de aceea a dezvoltat acei spini mult mai mari decat salcamul. Si coaja este mancata in special iarna de catre iepuri sau caprioare, care mananca si ramuri de la puietii de gladita.
Pastaile contin 12-13% proteine si pana la 42% glucide. Am spus ca amerindienii le foloseau si la prepararea unui fel de bere. Pentru animale, pastaile sunt o sursa de hrana valoroasa. Animalele mari nu digera semintele ci le elimina, contribuind astfel la imprastierea plantei. Oile zdrobesc semintele si folosesc astfel o cantita mai mare de substante hranitoare din ele. Se incearca si o utilizare a pastailor la obtinerea de biocombustibil.
Semintele propriuzise sunt boabe ca de cafea, dar aplatizate, pana la 30-40 intr-o pastaie. In medie sunt cca 6170 seminte/kg. Au o coaja groasa si rezistenta, care le pastreaza capacitatea de germinare mai multi ani, dar care si ingreuiaza germinarea.
Semintele ajung la maturare, in America, la jumatatea lui septembrie la limita sudica a zonei de extindere a speciei si la jumatatea lui octombrie la exemplarele cele mai nordice. Dupa maturare pastaile incep sa cada din coaci, dar aceasta se intampla pe rand, pana prin februarie.
deci, Gladita ,de la noi,are f multe utilizari...ar trebui sa fie mai mult cunoscuta si cultivata.
Inmultirea
Se poate face prin seminte si vegetativ.
Inmultirea prin seminte
Datorita invelisului rezistent al semintelor, pentru o buna incoltire este necesara o degradare a acestuia, deci un proces de scarificare prin mijloace mecanice, termice sau chimice.
In stare naturala raspandirea se face de multe ori prin semintele eliminate de animalele mari care consuma pastaile. In tubul digestiv semintele nu se digera, insa sucurile gastrice degradeaza partial invelisul semintei, usurand germinarea.
Scarificarea chimica se poate face cu acid sulfuric concentrat in care se scufunda semintele, apoi se spala si se mai tin o perioada in apa.
Semintele se pot trata si termic, prin inmuierea in apa la 88 grade celsius (fiarta si lasata doar putin sa se raceasca) dupa care se lasa inmuiate pana apa se raceste sau pana semintele se umfla. Se indica semanarea imediat dupa aceste tratamente.
O metoda interesanta este ingroparea semintelor de toamna in gunoi de grajd si recuperarea lor primavara, dupa care se seamana.
S-au facut experiente cu mai multe specii in diferite conditii de germinare. Gladita s-a constatat ca are germinarea influentata mai mult de umiditate si mai putin (decat speciile martor) de temperatura.
Se recomanda soluri de turba si nisip pentru incoltire, de asemenea s-a constatat ca in solurile argiloase dezvoltarea este mai buna decat in loess sau sol aluvionar.
Raportează
gainisicocosi 18 ianuarie 2015  
Noroc bun
Multumesc ,ati folosit asa ceva?
Raportează
Anca10 18 ianuarie 2015  
doar de curiozitate,semintele de roscov,fierte... sint bune....si crude sint tot dulci....nu prea sint in zona....
Raportează
gdragomir 20 iunie 2014  
Buna ziua Anca, ai ceva din acesti arbusti adaptati in Romania??
Raportează
Anca10 20 iunie 2014  
albumule informational....
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.